Συνεργάτες

Κώστας Λέτσιος
Διευθυντής και ιδρυτής του Ψυχοδραματικού Κέντρου Ανάπτυξης της Προσωπικότητας. 

Σπούδασε ψυχολογία στο Eotvos Lorand Univeristy της Βουδαπέστης, από το οποίο αποφοίτησε το 1981. Από το 1982 έως το 1985 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στην κοινωνική ψυχολογία στης Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι.

Εκπαιδεύτηκε στο Ψυχόδραμα κυρίως από τον Max Clayton, του οποίου την ψυχοδραματική αντίληψη και φιλοσοφία ακολουθεί στην καθημερινή εκπαιδευτική και θεραπευτική του πρακτική.

Σκοπός του ΨΥΚΑΠ είναι η διάδοση του Ψυχοδράματος ως φιλοσοφίας ζωής μέσα από την δημιουργικότητα και τον αυθορμητισμό. Είναι μέλος της FEPTO (Federation of European Psychodrama Training Organisations) στο ετήσιο συνέδριο της Γλασκώβης το 2008, και πρωτίστως αποσκοπεί:

α) εκπαίδευση ειδικών στον τομέα της ψυχικής υγείας στις ψυχοδραματικές μεθόδους και τεχνικές, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν το ψυχόδραμα ως ολοκληρωμένο θεραπευτικό και αυτογνωσιακό σύστημα στους διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής (ψυχοθεραπεία, ανάπτυξης της προσωπικότητας σε εργασιακούς χώρους, σχολεία, οργανισμούς, επιχειρίσεις, κοινότητες, φυλακές κλπ.). Το πρόγραμμα εκπαίδευσης καθώς και ο κώδικας ηθικής δεοντολογίας του κέντρου είναι εναρμονισμένα με τα διεθνή κριτήρια εκπαίδευσης.
β) ανάπτυξη υπηρεσιών στον τομέα της ψυχικής υγείας για άτομα που έχουν άμεση ανάγκη ή επιθυμούν να αναπτύξουν στοιχεία και ικανότητες της προσωπικότητάς τους μέσα από το ψυχόδραμα, το κοιωνιόδραμα, το παιχνίδι ρόλων (role playing) ή το Playback, σε συνεργασία με το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό και πιστοποιημένους συνεργάτες του κέντρου.

Σήμερα στο ΨΥΚΑΠ εκπαιδεύονται ειδικοί ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές κ.α.). Επίσης οργανώνονται θεραπευτικές, βιωματικές ομάδες ψυχοδράματος, διάφορα βιωματικά διήμερα με τη συμμετοχή και συνεργασία με άλλους Έλληνες και ξένους ψυχοδραματιστές.

Έλενα Καβροχωριανού

Ψυχολόγος-Ψυχοδραματίστρια. Απόφοιτος του τμήματος Προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπ/ίου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στο Ψυχόδραμα από το 2004 στο ΨΥΚΑΠ. Κύριος εκπαιδευτής και επόπτης της ήταν ο Κ.Λέτσιος. Εξετάστηκε και πιστοποιήθηκε με τον τίτλο της Ψυχοδραματίστριας από τον M.Clayton και την C.Hosking (TEP  της Αυστραλιανής και Νεοζηλανδέζικης Εταιρείας Ψυχοδράματος).
Εκπαιδεύτηκε στο Playback αυτοσχέδιο θέατρο από τους Z.Andras B.Tihamer, μέλη της Ουγγρικής Εταιρείας Ψυχοδράματος και Playback Theatre.
Από το 2007 έως σήμερα εργάζεται ως ψυχολόγος ιδιωτικά, συντονίζει βιωματικές ομάδες ψυχοδράματος και workshops και συμμετέχει σε εκπαιδευτικές ομάδες ψυχοδράματος, ως επόπτρια και εκπαιδευόμενη εκπαιδεύτρια σε συνεργασία με το ΨΥΚΑΠ.


 Ηλιάννα Πεσσάρη 


Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 15 Ιουλίου 1986. Σπούδασε ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική, στο τμήμα Φ.Π.Ψ. Πρόγραμμα Ψυχολογίας, από το οποίο αποφοίτησε το 2009.
Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση της στο Ψυχόδραμα του Moreno στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας (ΨΥΚΑΠ). Τελείωσε την βασική εκπαίδευση το 2013.
Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στο Playback Theatre- αυτοσχέδιο θέατρο- μέσα από τη συμμετοχή της στον θίασο “Playback Ground” για τέσσερα χρόνια.
Από το 2010, εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος κάνοντας ατομικές συνεδρίες, συντονίζει ομάδες ψυχοδράματος ιδιωτικά και σε συνεργασία με διάφορα πλαίσια, (ομάδα ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας, ομάδες ασθενών με καρκίνο, κ.α.), και ομάδες εκπαίδευσης στο Playback Theatre.
Από το 2014 ξεκίνησε μαζί με τη Δανάη Χορομίδου τη λειτουργία της Ψυχοκίνησης, ως κέντρο ψυχοθεραπείας, ψυχοδράματος και προσωπικής ανάπτυξης.


Max Clayton

Πιστοποιημένος Ψυχοδραματιστής και Εκπαιδευτής Ψυχοδράματος(TEP: Psychodramatist, Trainer, Educator & Practitioner).
Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Ινσιτούτο του Moreno στο Beacon της Νέας Υόρκης το 1967, πιστοποιήθηκε ως συντονιστής Ψυχοδράματος από το Ινστιτούτο του Moreno το 1973 και ως TEP το 1980 από την Αμερικάνικη Επιτροπή Εξεταστών. Ίδρυσε την Αυστραλιανή και Νεοζηλανδέζικη Εταιρεία Ψυχοδράματος (AANZPA) τον Ιανουάριο του 1980 και ήταν ο πρώτο πρόεδρος της Εταιρείας. Διατέλεσε μέλος της Επιτροπής Εξεταστών από το 1980 έως το 2005.
Υπήρξε ο κυριότερος συνεργάτης του ΨΥΚΑΠ. Η ψυχοδραματική του αντίληψη και φιλοσοφία, αποτυπώνεται στο συγγραφικό του έργο, μέρος του οποίου έχει δημοσιευθεί στα Ελληνικά με την αποσκόπηση να μεταφραστεί και το υπόλοιπο.
Δυστυχώς η διεθνής ψυχοδραματική κοινότητα έγινε φτωχότερη από τις 28 Μαρτίου 2013 μέρα κατά την οποία απεβίωσε. Το έργο του όμως είναι παρόν και αποτελεί οδηγό στην ψυχοδραματική πρακτική του ΨΥΚΑΠ.


Christine Hosking
Πιστοποιημένη Ψυχοδραματίστρια και Εκπαιδεύτρια (TEP), ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στο Aukland της Νέας Ζηλανδίας  το 1974 και εφάρμοσε την ψυχοδραματική μέθοδο και τεχνικές σε πολλές δομές και διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Πιστοποιήθηκε από την Επιτροπή Εξεταστών της Αυστραλιανής και Νεοζηλανδέζικης Εταιρείας Ψυχοδράματος (AANZPA) το 1984.
Εργάζεται ως Εκπαιδεύτρια Ψυχοδράματος στο Αυστραλιανό Κολέγιο Ψυχοδράματος στο Wellington από το 1985 έως σήμερα. Διετέλεσε πρόεδρος της Αυστραλιανής και Νεοζηλανδέζικης Εταιρείας Ψυχοδράματος και είναι μέλος της Επιτροπής Εξεταστών της Εταιρείας.